woensdag 8 juni 2011

Jaarboek op de pers

Het Jaarboek 2011-2012 is inmiddels gedrukt.
Vormgever Teun van der Heijden en René Gerritsen hebben bij de pers gestaan toen de eerste vellen werden gedrukt. Daags daarna kwam een eerste gevouwen exemplaar ter controle bij Teun, die daar toch weer van schrok. Donker!  Niet alles, vooral één katern. Crisisberaad met de directeur van drukkerij LenoirSchuring. De volgende werkdag, onder het kritisch oog van Teun en mijzelf, is één drukvel - acht pagina's - herdrukt. Beetje rood er uit, tikkie geel er uit. Het zijn maar heel kleine stapjes, maar je zag de foto's opknappen. Het wordt frisser, helderder, het zompige gaat er vanaf, meer contrast en details in de donkere partijen.
De drukker had het er moeilijk mee. Drukpersen zijn  uitgerust met nauwkeurige meetapparatuur. Als de densiteit goed is, zou het drukwerk goed moeten zijn. Nu vroegen wij willens en wetens de densiteit te laten afwijken. "Dan moet je eigenlijk terug naar de lithografie", zei hij. Dat wil zeggen: de foto's bewerken. Maar dan moet je vervolgens nieuwe platen maken en gaat alles veel langer duren.
Teun en ik zijn weggegaan toen één kant van het papier bedrukt was. Er staat een foto op van een fotograaf die, als een van de weinigen, van de vorige uitgave beslist niet vrolijk werd. Bij deze uitgave kan hij ervan verzekerd zijn dat zijn pagina verreweg de meeste aandacht heeft gekregen van het hele boek.

De hele gang van zaken laat wel weer zien hoe ontzettend belangrijk het is om bij het drukken van je boek met de nodige kennis bij de drukker aanwezig te zijn. Teun van der Heijdens oog is zeer kritsich en geschoold. En minstens even belangrijk is het dat je een drukker hebt die echt een topproduct wil afleveren. LenoirSchuring heeft laten zien dat ze dat willen.
Ik verheug me erg op 18 juni. Je komt toch wel even je boek halen in Naarden, nietwaar?


Ook mooie verhalen over het drukken van je boek? Mail ze ff, of schrijf hier een reactie!

1 opmerking:

  1. ik ben vooral onder de indruk van al het werk wat jullie hier vrijwillig en overduidelijk met veel liefde insteken. Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen