zondag 7 februari 2010

Waarom naar Gaza? Nieuw boek van Jaap Voigt

Half maart verschijnt het nieuwe boek Waarom naar Gaza? van Jaap Voigt met wie Hapé Smeele eerder samen het boek 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' maakte.
In 2007 en 2008 heeft Jaap drie reizen naar Gaza gemaakt. Een gebied waar het lastig is om zelf licht te blijven en het licht in de situatie te blijven zien. Dit boek gaat over zijn ervaringen aldaar en zijn eigen jeugdherinneringen die zij (onverwacht) opriepen.

De situatie in Gaza is zo schokkend dat de ‘wereld’, dat wil zeggen mensen in de wereld, zich hier voortdurend van afwenden. Die afwending is begrijpelijk, want wie wel in dit ‘zwarte gat’ wenst te kijken, wordt direct geconfronteerd met zijn eigen onverwerkte ervaringen. Het conflict tussen de Palestijnen en Israëli’s, waarvan Gaza één van de belichamingen is, werkt namelijk als een vergrootglas voor de onverwerkte ervaringen van ieder mens en iedere collectiviteit.

Jaap is geen politicus en geen bestuurder. Dit boek biedt dan ook geen inzichten of mogelijke oplossingsrichtingen op die vlakken. Het boek gaat over wat hij zelf tegen kwam bij het volgen van zijn wens om licht te laten schijnen op zo’n donkere plek. Het is ook een ander boek geworden dan de meeste mensen die hem kennen wellicht verwachten. Van de leraar in hem, die de spijker op z’n kop wil slaan via onderbouwingen, beschouwingen en overzichten, is vrijwel niets terug te vinden. In dit boek is hij een verhalenverteller. Een grote verandering in zijn leven, die hem veel vreugde geeft.


Vorm
Loes Vreedeveld heeft een aantal foto’s op een subtiele wijze bewerkt. De vormgeving was in handen van Mark Schalken. Het boek telt 236 pagina’s, inclusief de uitklapfoto’s van Loes, en heeft een hardcover linnen omslag.

Bestellen
Het boek is alleen te koop via de website (www.jaapvoigt.nl ), waarop ook nog aanvullende informatie staat. Of je kunt het direct bestellen door een email te sturen aan erikvanzwoll@planet.nl. 
Zet duidelijk je naam en adres in de email en je ontvangt dan het boek half maart thuis met een rekening. Het boek kost 28,- euro en wordt gratis verzonden.
 


Lezing en boekpresentatie
Op maandag 12 april geeft Jaap een lezing over ‘Licht in het donker laten schijnen’. Dan wordt het boek aan de buitenwereld gepresenteerd. De lezing is in de Kamers in Amersfoort. Via hun website kun je reserveren voor de lezing. De entree is 12,50 en de avond begint om 20 uur.
De Kamers
Wezeperberg 1 te Amersfoort
reserveren lezing via  www.dekamers.nl/agenda.asp


Met een warme winterse groet,

Hapé Smeele

Geen opmerkingen:

Een reactie posten