maandag 23 december 2013
vrijdag 13 december 2013
woensdag 4 december 2013
Ateliers - nieuw Blurbboek van Paul van Riel



Vanaf dag één had ik het plan om de ateliers van mijn nieuwe buren / collega's te documenteren en, gecombineerd met portretten die ik in mijn studio zou maken, een impressie te geven van een unieke creatieve plaats midden in Amstelveen. Tien voormalige klaslokalen over twee verdiepingen, huizen tien verschillende karakters, disciplines, kleuren, geuren, muziek, lawaai en een variëteit in bezoek, werktijden, samenwerking en rivaliteit. Generatieverschillen worden nauwelijks geproefd, kennis wordt doorgegeven, niet alleen onderling, maar ook aan de buitenwacht door middel van workshops, tentoonstellingen, lezingen, participatie met de Atelierroute en bezoek van basisschool-leerlingen.


Twee jaar later; dit kleine 'portfolio' pretendeert niet een grondig inzicht in het werk en de werkwijze van de hier getoonde kunstenaars te geven. Ik probeer slechts de sfeer van het atelier te 'vangen' en iets te laten zien van de mens achter het werk waarmee hij of zij naar buiten treedt. Ik dank alle gefotografeerden voor hun medewerking en de getoonde collegialiteit en gastvrijheid.
Paul van Riel GKf.
Amstelveen, december 2013
Bekijk en koop HIER boek van Paul van Riel
donderdag 28 november 2013
zondag 10 november 2013
Ledenvergadering
Op de ledenvergadering afgelopen zaterdag werd besloten dat we doorgaan met kijken of de GKf kan opgaan in een nieuwe, grote fotografenvereniging.

Op de foto: Beeld van de voorzitterstafel met o.m. onze voorzitter Nicole Segers, de zaal, met ondermeer Goos van der Veen die een rij voor fotograaf dezes Eduard de Kam zat, de keynotespreker Rob Huisman de zaal met ondermeer onze voorzitter Nicole Segers.

Op de foto: Beeld van de voorzitterstafel met o.m. onze voorzitter Nicole Segers, de zaal, met ondermeer Goos van der Veen die een rij voor fotograaf dezes Eduard de Kam zat, de keynotespreker Rob Huisman de zaal met ondermeer onze voorzitter Nicole Segers.
woensdag 23 oktober 2013
Annemarie Hoogwoud exposeert bij Seats2Meet Groningen
Groningse wijken en buitengebied in beeld
Op 10 oktober jl is Seats2Meet Groningen geopend. In de open ruimtes hangen beelden van Groningse wijken en buitengebied, gemaakt door Annemarie Hoogwoud.
Ben je in de buurt? Je bent van harte welkom!
Seats2Meet is geopend op werkdagen tijdens kantooruren
adres: Eemsgolaan 9, Groningen
Op 10 oktober jl is Seats2Meet Groningen geopend. In de open ruimtes hangen beelden van Groningse wijken en buitengebied, gemaakt door Annemarie Hoogwoud.
Ben je in de buurt? Je bent van harte welkom!
Seats2Meet is geopend op werkdagen tijdens kantooruren
adres: Eemsgolaan 9, Groningen
maandag 21 oktober 2013
maandag 14 oktober 2013
GKf thema-avond over fotocollectieven
De tafel tijdens de GKf thema-avond over de fotografencollectieven Echie en Uberhaupt. Andrea van der Pol perste vakkundig alles er uit wat er in zat.
Foto Eduard de Kam
vrijdag 11 oktober 2013
Bert Verhoeff exposeert bij Galerie 59
Bert Verhoeff 20 oktober - 17 november 2013, Galerie 59 SBK Amsterdam Zuid
U bent van harte welkom tijdens de opening op zondag 20 oktober van 15.00 - 17.00 uur
Deze expositie bestaat uit een serie panorama's van de oer-Nederlandse sloot en een serie klassieke zwart-witfoto’s: tachtigerjaren iconen.
De foto’s uit de tachtigerjaren zijn uit een periode waarin Bert Verhoeff als fotojournalist werkzaam was voor meerdere kranten, met name voor de Volkskrant.
Met zijn fotografie weet hij kunst en journalistiek zeer dicht bij elkaar te brengen. Het is niet voor niets dat hij in 1984 een zilveren camera heeft gewonnen en in 1988 tot fotojournalist van het jaar werd uitgeroepen.
Na zijn fotojournalistieke periode is Bert Verhoeff zich op langlopende projecten gaan richten. Zijn panoramafoto’s van sloten maken deel uit van zijn komende project NL. Daarin gaat Verhoeff op zoek naar Nederlandse eigenaardigheden en naar wat ‘ons’ net even anders maakt dan pakweg een Fransman. Maar ook: bergen, vlakten en bossen, Nederland kent ze nauwelijks.
Water des te meer, vooral getemd water. Panoramafoto’s van sloten - Nederland heeft er 330.000 kilometer van. Als je van het zuidwesten naar het noordoosten een diagonaal trekt, valt Nederland in twee delen uiteen. In het noordwesten vind je bijna drie keer meer sloten dan openbare wegen in het hele land. In het zuidoosten domineren rivieren het beeld.
NL is een expositie en een boek over Nederland en Nederlandse identiteit en wordt in november 2013 gelanceerd.
maandag 30 september 2013
Kors van Bennekom
GKf Erelid Fotograaf Kors van Bennekom kan bogen op een lange carrière. Zijn oeuvre
geeft een prachtig beeld van de Nederlandse samenleving.
Op 7 sept jl. werd een dokumentaire over hem uitgezonden.
Via deze link kan je die alsnog zien:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1364539
Op 7 sept jl. werd een dokumentaire over hem uitgezonden.
Via deze link kan je die alsnog zien:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1364539
zaterdag 28 september 2013
Chez Nous, nieuw boek en expo Chris Keulen

Chez Nous weerspiegelt de wereld zoals Keulen die tijdens zijn vele omzwervingen door Limburg en de Euregio Maas-Rijn de afgelopen drie jaar waarnam. Met de blik van de betrokken buitenstaander brengt hij het materiële en vooral het immateriële erfgoed van zijn moedersgrond in beeld.
Chez Nous is een eigenzinnig portret van het leven in een grensregio waar de machtscentra Amsterdam, Brussel en Berlijn ver weg lijken. Het boek biedt ook inzage in de menselijke komedie, waarachter soms tragiek schuilgaat.
“Door zijn fotoreeks Chez Nous te durven noemen is het duidelijk dat Chris Keulen ons niet meer meeneemt naar Afrika (…) Nee, hij vertelt ons over hier, over nu, over ons en zeker een beetje over hemzelf.” (Emmanuel d’Autreppe) “Chez Nous is een walhalla aan absurditeit: wonderlijke magie,
veroorzaakt door de spagaat tussen de moderne tijd en het vasthouden aan tradities.” (Olga van Ditzhuijzen)
Chez Nous bevat een essay van de Waalse curator Emmanuel d’Autreppe en verschijnt op 12 oktober 2013. Bij voorintekening kost het boek E 37,50, na 11 oktober E 45,00.
(160 pagina’s, 71 foto’s in kleur, formaat 370x255mm, oplage 1500, ISBN 978-90-78213-11-6)
Op 12 oktober opent de gelijknamige buitententoonstelling aan de Onze Lieve Vrouwewal en het Charles Eyckpark in Maastricht.
Reserveer nu uw exemplaar met korting!
Ga naar www.chriskeulen.com en vul uw gegevens in.
donderdag 26 september 2013
The Last Book van Reinier Gerritsen

De dummie van het boek (en foto's) zijn te zien bij de stand van Aperture en de stand van Julie Saul Gallery op UNSEEN, 26 / 29 september in de Westergasfabriek, Amsterdam.
Vrijdag de 27ste om 20.00 uur vertelt Reinier over The Last Book in de stand van Julie Saul op UNSEEN.
Dit is zijn aanbieding:
Het gedrukte boek is langzaam aan het verdwijnen. In de openbare ruimte van New York is dat goed te zien. Er worden steeds minder fysieke boeken gelezen. The Last Book, waar ik sinds 2011 aan werk gaat hierover. Het is een ode aan het gedrukte boek. Ik heb me geconcentreerd op de lezer en de omslag van het boek in zijn handen in 48 groepsportretten en een alfabetisch georganiseerd archief van 500 close ups. Er komen diverse tentoonstellingen van en een boek.
De Aperture Foundation in New York wil dit graag uitgeven. Ik voel me vereerd dat deze instelling, die ook vele groten in de fotografie heeft uitgegeven, met mij wil werken. Een groot deel van het project kan ik uit eigen middelen betalen, een deel doet Aperture, maar er blijft nog een gat van 25.000 dollar in de begroting over. Sinds kort wordt het fotoboek niet meer gesubsidieerd in Nederland. De Amerikanen vinden dat wij Hollanders voor onze eigen sponsering moeten zorgen.
Ik nodig U hierbij uit mee te doen. Er zijn drie mogelijkheden:
-- voor 100 euro kunt u voorintekenen.
U krijgt dan: 1. het boek (najaar 2014) 2. een DVD over straatfotografie in Nederland
3. een print van 20 bij 25 cm uit de serie groepsportretten, te weten Bluebeard van Kurt Vonnegut (zie foto).
-- voor 250 euro krijgt u het previewboek en wordt uw naam vermeld.
U krijgt dan: 1. het bovenstaande 2. een preview boek. Dit is een handgemaakt boek met daarin vijf foto's op archival fotopapier op het formaat 30 bij 60 cm. Het is een gesigneerde oplage van 20. (Op verzoek stuur ik u meer gegevens). 3. Uw naam wordt in het boek vermeld als sponsor.
-- voor 5000 euro gaat u mee naar New York.
Een groep van max 4 personen kan tot de essentie van mijn vak komen door middel van een tour/workshop in New York (op basis van economy vlucht en 3 sterrenhotel met ontbijt).
Eerst bespreken we in Amsterdam het materiaal dat ik schoot voor het boek, met name de methode van selectie. Dan gaan we naar de vormgever René Put en bespreken we het hoe en waarom van de gekozen vorm van het boek. In het najaar van 2014 gaan we 5 dagen naar New York. Dan wordt het boek gelanceerd. We bezoeken tentoonstellingen in het ICP en MOMA. Ik ben steeds uw reisleider. We kunnen gaan fotograferen in de metro en dit werk bespreken. Alle suggesties voor het programma zijn welkom.
Uiteraard krijgt u ook een previewboek en wordt uw naam vermeld als sponsor.
woensdag 14 augustus 2013
woensdag 24 juli 2013
OOST ONTMOET WEST VIA DE FOTOGRAFIE
Een Chinees gezegde luidt:
“een afbeelding zegt meer dan duizend woorden”.
Dat ging niet helemaal op
tijdens de eerste Nederlands-Chinese Photo Exhibition 2013 (NCPE) in het Atrium te Den Haag
waar de woorden meer dan rijkelijk vloeiden.
link: Oost ontmoed west via de fotografie.

Willem legt aan dhr. Liu, adviseur bij de Chinese ambassade, uit wat hem bewoog om juist die plaat te maken...(alle foto's: Fred Jansz)
De adjunct secretaris-generaal van de PSCH nodigde Wernsen dan ook subiet uit om in oktober 2014 te komen exposeren op de wereldwijde expositie in het museum in Jinan, Shangdou.
maandag 24 juni 2013
zondag 16 juni 2013
donderdag 6 juni 2013
Jaarboek gepresenteerd in Naarden
Gisteren is het GKf-fotografen Jaarboek 2013-2014 gepresenteerd in de Grote Kerk van Naarden. Andrea van de Pol ondervroeg René Gerritsen en ontwerper Teun van der Heiden over de totstandkoming van het boek.
Peter Valckx maakte daar deze foto.
Ook van de presentatie van de fotoboeken door Andrea van der Pol maakte hij foto's. Die zijn hier te zien.
Alle GKfleden krijgen het jaarboek. Niet-leden kunnen het bestellen bij de GKf.
zaterdag 25 mei 2013
Aard (Zuurkool)
Aard (Zuurkool)
Speelde zich wel dik
25 jaar geleden af, toch weet ik het nog als de dag van gisteren, ik was erbij,
heb het zo bijzonder gevonden, dat het in mijn bol zit en op papier moet...
Aard woonde in een
klein huisje voor ouderen en alleenstaanden, bijna dagelijks kwam ik langs zijn
huisje in het Leusderkwartier in Amersfoort. Aard zat altijd aan
tafel een shagje te roken en ook altijd zijn hoed op.
Volgens mij sliep Aard
daar ook mee, want zijn hoed was nogal vet, laten we zeggen, niet één keer
schoongemaakt in al die jaren.
Aard reed in een
invalidenwagen, met van die pedalen van voren, waar hij aan moest slingeren om
vooruit te komen. Aard miste een been, als hij zijn kunstbeen niet om had, lag
de stomp op een kussen op zijn zitting van de invalidenwagen. Aard was vaste klant
van de slagerij, waar ik achter de toonbank stond, bleef hij buitenstaan, dan
ging ik naar hem toe en nam zijn bestelling op, altijd een schouderkarbonade,
een speklapje en een balletje gehakt. Had hij zijn kunstpoot aan, zoals hij dat
noemde, dan strompelde hij de winkel in en bestelde zelf, wel onder het genot
van een aantal plakjes worst, daarom deed hij regelmatig toch zijn poot aan,
die worst wilde hij niet missen.
Als ik zijn bestelling
buiten bracht, keek hij altijd eerst in het tasje met vlees en vroeg: “Is dat
alles wat ik erbij krijg aan worst;-)?”
Aard had de bijnaam
‘zuurkool’ in de volkswijk... dit vanwege een hard borstelig en warrig
snorretje onder zijn neus. Als Aard verkouden was, dat gebeurde nogal eens,
hing er veelal een flinke klodder opgedroogde of nog net natte klefferige snot
in zijn snor.
Aard had natuurlijk
als man ook zo zijn behoefte, vlakbij de slagerij was een hoekpand waar de
dames van lichte zeden hun brood verdiende op de bovenste etage. Twee keer in
de maand ging Aard naar de hoeren. Wanneer dat was kon iedereen in de wijk
zien, dan stond Aard zijn invalidenwagen geparkeerd voor het pand! Van horen
zeggen werd Aard de trap op gedragen, anders kon hij niet boven komen.
Op zaterdag was het
vroeg druk in de slagerij, de meeste mannen werden met een lijstje naar de
slager gestuurd door moeder de vrouw, in de winkel werd de week doorgesproken,
dat ging gepaard met de nodige humor tegenover elkaar, het was vaak compleet
volkstoneel.. veelal moest ik even mijn mes wegleggen, anders kwamen er
ongelukken van. Ik lag dan dubbel van het lachen over mijn hakblok.
Aard kwam ook tegen
die tijd dat de mannen zich te goed deden aan een grote schaal met warme
paardenworst, die op de toonbank stond om de wachttijd wat te veraangenamen.
Dan kreeg hij meestal de volle laag met lol over zich heen, vooral als hij bij
de hoeren was geweest, de mannen hadden natuurlijk zijn kar zien staan. Zolang
Aard van de schaal met worst snoepte, deed het hem niets, gleed allemaal van
hem af, wel de opmerking van: ”Wat ik daar doe, krijg jij thuis niet.” Nou, dan
moest Aard met de billen bloot wat hij dan wel kreeg;-)
Ik mocht Aard
portretteren in zijn huisje, aan tafel daar waar hij steevast zat met altijd
zijn hoed op... een summier ingericht kamer, waar net een kast, een tafel en
wat stoelen inpasten. Achter Aard een grote sound machine en aan de muur een
kale plek, getekend door jarenlang niet te behangen. Waar eens iets anders had
gehangen, maar nu opgevuld was met een kleine foto. Heel bescheiden vroeg ik
wat hij daar had weggehaald, “Jongen.” zei Aard, “Je mag veel weten, zelfs dat
ik naar de hoeren ga, dat interesseert mij geen reet! Sommige dingen doen pijn,
elk huisje heeft zijn kruisje, hier praat ik liever niet over...”
Dat moet je dan maar
zo laten, respecteren, je kan ook te nieuwsgierig zijn. Integriteit van de
mensen die ik portretteer staat boven alles. Toch, als ik weer eens binnen
kwam, ging mijn blik naar die plek...
Willem
woensdag 22 mei 2013
woensdag 15 mei 2013
donderdag 2 mei 2013
Het ochtend ritueel.
Het ochtend ritueel.
De slagerij was in de zomer periode om 7.00 uur beginnen, voorjaar ,herfst en winter 7.30 uur. Mits de instellingen en horeca niet extra bestelden en er worst werd gemaakt , dan was het soms 6.00 uur starten, dat 6 dagen per week tot 18.00 uur, het begin van de avond, dan ging de winkel dicht. Martha de buurvrouw aan de overkant van de slagerij wist dat precies, Martha was geestelijk niet in orde, in de loop van de jaren werd dat steeds erger, ze was getrouwd met Sam en had kinderen. Zodra het licht aanging en de winkel deur open was klonk na een minuut of vijf de winkelbel , Ik hoefde niet te raden wie zo vroeg de eerste (klant) was, Martha dus! Slager…. Hallo Slager! Ha die Martha, weer vroeg op vandaag, ja slager de moffen waren er vannacht, als ze in de winkel komen pak je een mes hoor! Jazeker Martha we zijn bewapend hier tot op onze tanden . Mag ik een plakkie wors...(t) slager, Martha had geen gebit in, dat was goed hoorbaar, geen leverwors..(t) hoor daar moet ik van spugen! Nee Martha dat weet ik, de winkel is nog schoon, dat willen we graag zo houden.
Martha kreeg een stukje paarden worst. Als altijd ging Martha even op de kruk zitten en het stukje worst werd zonder tanden verorberd of dat het eersteklas kaviaar was! Je hoeft niet bang voor mij te zijn hoor, ze zeggen dat ik gek ben! Maar ik doe niets hoor… nee Martha ik ben niet bang hoor. Ik zal voor je bidden slager, lief van je Martha.. Krijg ik nog een stukkie wors(t) slager, nou vooruit Martha nog eentje dan, geen leverwors.. (t) hoor daar moet ik van spugen. Opnieuw het ritueel van het verorberen zonder het gebit.. Het werk ging ondertussen gewoon door, de toonbank moest worden vol gesneden. Ik ga straks met de bus, slager daar mag ik gratis in, door heel Amersfoort. Soms val ik dan in slaap en word de chauffeur boos, maar ik doe niemand kwaad hoor. Nou slager ik ga weer, dat is goed Martha ga lekker naar huis toe, het is niet ver voor je, als de moffen maar niet komen slager! Ik denk het niet Martha..
Dit ochtend ritueel heeft wat jaartjes geduurd , soms sliep Martha voor een lange tijd .Als ik haar dan miste in de vroege ochtend uren wist ik wat er gaande was. Later is Martha verhuisd naar een straat verder op in de wijk, dan kwam ze niet zo vroeg maar geregeld door de week is langs op wisselende tijden, ook al stonden er klanten het hele ritueel speelde zich dan weer af zoals ik het heb beschreven. Later heb ik aan haar man Sam gevraagd of ik ze beiden mocht portretteren, Sam vond dat wel een goed idee, je weet maar nooit, staan we toch samen op de foto Slager! Als ik terug denk speelde dit alles zo’n 33 jaar geleden, was net een jaartje aan het fotograferen.
Willem.
donderdag 25 april 2013
Radio interview, In het kader van Fotofestival Naarden 2013.
Maandag 22 april werd ik gebeld door de redactie van het radio programma "Kunststof" dat iedere avond op Hilversum 1, van maandag tot vrijdag landelijk tussen 19.00 en 20.00 uur de ether in gaat. Op dinsdag 14 mei krijg ik een interview, presentatrice ”Jellie Brouwer ” en mag een uur vullen in "Kunststof" over mijn fotografie. Voor wie wil luisteren, zet het in je agenda;-)
Creatieve groet,
Willem
Creatieve groet,
Willem
dinsdag 23 april 2013
Yokoso van Paul van Riel
In oktober 1991 bezocht Koningin Beatrix Japan, het eerste staatsbezoek aan dat land van een Nederlandse vorst. Zij werd vergezeld door Prins Willem-Alexander, die zijn zieke vader, Prins Claus, verving.
Fotograaf Paul van Riel, geaccrediteerd voor dit staatsbezoek voor fotobureau Hollandse Hoogte, toont in het zojuist verschenen boek Yokoso (Welkom!) 76 nooit eerder gepubliceerde foto's, aangevuld met documentatie (beeld en tekst) rond zijn verblijf met de Koningin en Prins in Japan.
Yokoso (Welkom!) is een full-colour boek ( 25 x 20,5 cm.), hard cover met stofomslag, gedrukt op premium papier.
De hele inhoud van het fotoboek is te zien (preview) en het boek direct te bestellen via deze link:
http://www.blurb.com/b/4222169-yokoso-welkom
Daarnaast is een speciale groot formaat (33 x 28 cm) limited edition beschikbaar van 25 ex., genummerd en gesigneerd, met een gesigneerde vergroting.
Meer informatie op aanvraag ( info@paulvanriel.com).
www.paulvanriel.com
donderdag 18 april 2013
Nieuw boek Ellen Kok: Cadets
"Try, Try, Never Die, HOOAH!"
Veel leerlingen van Fall Mountain Regional High School in Langdon, New Hampshire beginnen de schooldag met die kreet, soms in uniform. Ze zijn cadetten in het Junior Reserve Officers' Training Corps, JROTC, een door het Amerikaanse leger gesponsord programma. Het is niet bedoeld om van kinderen soldaten te maken, maar ze betere burgers te laten worden door ze militaire waarden bij te brengen die Amerikanen bewonderen: eer, doorzettingsvermogen, leiderschap.
Ik heb de cadetten ruim twee jaar gevolgd. Wat leren jongeren van marcheren, schieten en elkaar aanspreken met hun rang? Helpt het hen in het leven? En zal het Wildcat Battalion erin slagen zijn gouden ster te behouden?
Dat kun je allemaal zien en lezen in het boek Cadets.
De vormgeving is van Peter Jonker. Engelstalig, 72 foto's en 49 pagina's tekst.
Het boek wordt op 2 mei gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Cadets in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Daarna is het ook in de boekhandel te koop. Maar je kunt het nu al bestellen - indien gewenst gesigneerd - via de website www.cadets.us. De winkelprijs is 30 euro, als je het boek voor 4 mei bestelt, betaal je slechts 24,95 euro en wordt het bovendien gratis thuis gestuurd.
Veel leerlingen van Fall Mountain Regional High School in Langdon, New Hampshire beginnen de schooldag met die kreet, soms in uniform. Ze zijn cadetten in het Junior Reserve Officers' Training Corps, JROTC, een door het Amerikaanse leger gesponsord programma. Het is niet bedoeld om van kinderen soldaten te maken, maar ze betere burgers te laten worden door ze militaire waarden bij te brengen die Amerikanen bewonderen: eer, doorzettingsvermogen, leiderschap.
Ik heb de cadetten ruim twee jaar gevolgd. Wat leren jongeren van marcheren, schieten en elkaar aanspreken met hun rang? Helpt het hen in het leven? En zal het Wildcat Battalion erin slagen zijn gouden ster te behouden?
Dat kun je allemaal zien en lezen in het boek Cadets.
De vormgeving is van Peter Jonker. Engelstalig, 72 foto's en 49 pagina's tekst.
Het boek wordt op 2 mei gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Cadets in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Daarna is het ook in de boekhandel te koop. Maar je kunt het nu al bestellen - indien gewenst gesigneerd - via de website www.cadets.us. De winkelprijs is 30 euro, als je het boek voor 4 mei bestelt, betaal je slechts 24,95 euro en wordt het bovendien gratis thuis gestuurd.
Alice Wielinga met M9 in Noord-Korea
Lees dit blogbericht over Alice Wielinga:
http://transcontinenta.wordpress.com/2013/04/17/undercover-in-noord-korea-met-de-leica-m9/
http://transcontinenta.wordpress.com/2013/04/17/undercover-in-noord-korea-met-de-leica-m9/
zondag 14 april 2013
Opening expo Willem Wernsen in nieuwe galerie Amersfoort
Dwars tegen de huidige tijdgeest in opent het
Amersfoortse duo Pitt & Co op 13 april de deuren van een nieuwe
galerie. En hoe.
Nog voor de internationaal bekende ‘straatfotograaf’ Willem Wernsen in mei exposeert op de 13e editie van het Fotofestival Naarden met foto’s van China, is zijn Franse werk te zien bij Galerie Pitt & Co te Amersfoort.
Laura Samsom schreef de openingsspeech voor Wernsen. Zij kon zelf niet bij de opening zijn, maar dit is de tekst:
In 2011 was ik samen met fotograaf Rommert Boonstra , jurie-lid bij de Fotobond. Dat is de koepelorganisatie
voor amateurfotografen. Wij hadden uit vele fotografen een kleine selectie gemaakt voor de jaarlijkse
Nationale Fotosalon, het paradepaardje van de Fotobond. De selectie hing in het Ned. Fotomuseum.
Daar ontmoette ik voor het eerst Willem Wernsen. Ik complimenteerde hem met zijn werk.
Hij antwoordde dat hij me zijn 2 fotoboeken zou opsturen. Eigenlijk was ik verbaasd dat hij als amateur
2 fotoboeken gemaakt had. En zo geschiedde. Ik kreeg de boeken thuis gestuurd. Ik wist niet wat ik zag.
Wow !!! ! Ik was onder de indruk van zijn werk. Zijn prachtige clair-obscur maakt zijn foto's nog intenser.
Zijn werk zit in de traditie van grote zwart/wit fotografen zoals Ed v.d. Elsken.
Ik mailde hem " Je foto's zinderen nog op mijn netvlies" en vroeg hem of hij eventueel lid wilde worden
van de GKF - de Nederlandse vereniging van beroepsfotografen. Normaal gesproken moet iedere fotograaf geballoteerd
worden om in de GKF te komen. Maar, mailde ik, 'het zal voor de GKF een eer zijn je als fotograaf binnen te halen,
Ik zal je in ieder geval vurig aanbevelen."
Er was wel een klein protest van sommige fotografen die zeiden dat de vereniging alleen voor beroepsfotografen
was bestemd. Maar Willem was voor mij hors concours. Soms staat iemand van zo'n grote kwaliteit gewoon
boven de wet. Hij werd uiteindelijk met vlag en wimpel lid van de GKF.
Zijn grote passie voor de fotografie bewijst hij iedere keer weer opnieuw, ook onder moeilijke omstandigheden.
Dat is het hart van de ware kunstenaar.
Ik hoop dat wij allemaal nog veel prachtig werk van Willem mogen zien en wens hem en zijn lieve Lieve veel geluk
Laura Samsom
Nog voor de internationaal bekende ‘straatfotograaf’ Willem Wernsen in mei exposeert op de 13e editie van het Fotofestival Naarden met foto’s van China, is zijn Franse werk te zien bij Galerie Pitt & Co te Amersfoort.
Laura Samsom schreef de openingsspeech voor Wernsen. Zij kon zelf niet bij de opening zijn, maar dit is de tekst:
In 2011 was ik samen met fotograaf Rommert Boonstra , jurie-lid bij de Fotobond. Dat is de koepelorganisatie
voor amateurfotografen. Wij hadden uit vele fotografen een kleine selectie gemaakt voor de jaarlijkse
Nationale Fotosalon, het paradepaardje van de Fotobond. De selectie hing in het Ned. Fotomuseum.
Daar ontmoette ik voor het eerst Willem Wernsen. Ik complimenteerde hem met zijn werk.
Hij antwoordde dat hij me zijn 2 fotoboeken zou opsturen. Eigenlijk was ik verbaasd dat hij als amateur
2 fotoboeken gemaakt had. En zo geschiedde. Ik kreeg de boeken thuis gestuurd. Ik wist niet wat ik zag.
Wow !!! ! Ik was onder de indruk van zijn werk. Zijn prachtige clair-obscur maakt zijn foto's nog intenser.
Zijn werk zit in de traditie van grote zwart/wit fotografen zoals Ed v.d. Elsken.
Ik mailde hem " Je foto's zinderen nog op mijn netvlies" en vroeg hem of hij eventueel lid wilde worden
van de GKF - de Nederlandse vereniging van beroepsfotografen. Normaal gesproken moet iedere fotograaf geballoteerd
worden om in de GKF te komen. Maar, mailde ik, 'het zal voor de GKF een eer zijn je als fotograaf binnen te halen,
Ik zal je in ieder geval vurig aanbevelen."
Er was wel een klein protest van sommige fotografen die zeiden dat de vereniging alleen voor beroepsfotografen
was bestemd. Maar Willem was voor mij hors concours. Soms staat iemand van zo'n grote kwaliteit gewoon
boven de wet. Hij werd uiteindelijk met vlag en wimpel lid van de GKF.
Zijn grote passie voor de fotografie bewijst hij iedere keer weer opnieuw, ook onder moeilijke omstandigheden.
Dat is het hart van de ware kunstenaar.
Ik hoop dat wij allemaal nog veel prachtig werk van Willem mogen zien en wens hem en zijn lieve Lieve veel geluk
Laura Samsom
Bezoekers kunnen van
13 april tot 14 juli niet alleen de expositie ‘People of Paris’ van
Wernsen in Amersfoort bekijken: de fotograaf verzorgt ook een aantal
unieke workshops. Altijd al willen weten hoe je het leven op straat
optimaal in foto’s ‘vangt?’ Dan mag je dit niet missen. De
straatfotografie workshops worden bij voldoende deelname (minimaal 5 tot
maximaal 8 personen) gehouden op zaterdag 20 april en 11 mei 2013. Na
een presentatie van Wernsen vol tips en uitleg over zijn manier van
werken, gaan de deelnemers met eigen camera de straat op om het geleerde
in de praktijk te brengen. Aan het eind van een dag (met lunch in de
galerie) vol fotogenieke do’s en don’t worden de gemaakte foto’s door
Willem Wernsen besproken. Een deskundige jury kiest vervolgens van elke
deelnemer foto’s uit die wordt geëxposeerd in de galerie van Pitt &
Co.
De kosten van de workshop in Galerie Pitt
& Co zijn 125 euro per persoon, inclusief een gesigneerd exemplaar
van Willem’s laatste boek Timeless plus een A4 print naar keuze. Koffie,
thee, frisdrank en hapjes in de galerie zijn bij de prijs inbegrepen.
Inschrijven en meer informatie: wwernsen0@gmail.com
Inschrijven en meer informatie: wwernsen0@gmail.com
Galerie Pitt en Co, Achter de Arnhemse Poortwal 45, 3811 LX Amersfoort.
zaterdag 13 april 2013
Marloes Krijnen krijgt eerste GKf Frits Gerritsenprijs
Marloes Krijnen, van het Foam en WorldPressPhoto, ontving gisterenavond de GKf Frits Gerritsenprijs voor haar verdiensten voor de fotografie.
Leo Erken reikte de prijs uit, René Gerritsen lichtte de foto toe.
Foto Eduard de Kam
Leo Erken reikte de prijs uit, René Gerritsen lichtte de foto toe.
Foto Eduard de Kam
vrijdag 12 april 2013
GKf wisselt van bestuur en voorzitter op de jaarvergadering
woensdag 10 april 2013
Only in Burundi van Anais Lopez

Om deze publicatie mogelijk te kunnen maken ben ik begonnen met het voorverkopen van ons unieke boek. Doe je mee?
(zie de dummy )
Als je het boek nu aanschaft krijg je het voor €35 (i.p.v. €40) en help je ons om het te printen. Deze aanbieding is geldig tot 15 april!.
Sta je nog niet op de lijst, schrijf je gauw door mij een email te sturen naar postanais@gmail.com
Informatie 'Only in Burundi'
De afgelopen twee jaar hebben mijn collega Eva Smallegange (schrijver) en ik gewerkt aan dit boek. We zijn naar Burundi (Centraal Afrika) gereisd en hebben kennisgemaakt met het land, de inwoners en zijn cultuur. Door middel van fotografie en tekst schetsen we het hedendaagse Burundese leven in verschillende lagen van de bevolking.
Het was een lange zoektocht om al deze kleurrijke verhalen en beelden te verwerken tot één geheel. Maar het resultaat is ernaar!
We zijn erin geslaagd om een nieuw boek te maken over Burundi: een boek met een positieve inslag, met persoonlijke verhalen van onze gids en tevens centrale verteller in het boek Koky. Hij vertelt over zijn jeugd en introduceert de lezer aan zijn tien vrienden die uit verschillende lagen van de samenleving komen: van de maniokmaker waar hij zijn meel koopt, langs de prinses die ooit verloofd was met zijn broer, via de president tot zijn neef de koeherder. Zij laten zien wat je nodig hebt om te (over)leven in dit intrigerende land ruim 5 jaar na het einde van de jarenlange burgeroorlog: alleen met de juiste connecties kom je ergens in Burundi.

Het 264 pagina’s tellende boek is een prachtig ontwerp van Linda Braber (Beeldish.nl) en bevat naast vele foto’s ook twaalf bijzondere verhalen van Eva Smallegange. Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven.
Wie nu intekent vóór 15 april 2013 krijgt het boek voor de gereduceerde prijs van €35,-- (exclusief verzendkosten). Bovendien draag je dan bij aan het verschijnen van deze bijzondere publicatie.
Na 15 april zal het boek €40,-- gaan kosten. Tijdens deze presentatie kun je jouw van tevoren bestelde boek(en) ook ophalen.
Speciale Editie: Boek + Print + Verhaal
Je kunt je vanaf vandaag ook intekenen voor een speciale editie.
Deze bestaat uit een genummerde oplage van slechts 100 stuks. OP = OP, dus wees er snel bij! Zie http://www.anaislopez.nl/special_edition/in/news
Bij ieder boek ontvang je een exclusieve print van één foto uit het boek (keuze uit tien verschillende foto’s, 30 x 40cm of 30 x45cm t.w. v. €375 nu maar €90). Deze speciale editie kost inclusief de print €125,-- (exclusief verzendkosten). Als bijzonder extraatje ontvang je daarbij een exclusief verhaal dat niet in het boek zal verschijnen.
Via de mail zul je uiterlijk twee weken na bestelling een factuur ontvangen.
maandag 8 april 2013
Marrigje de Maar in chinees fototijdschrift

Ik voeg de Chinese interieurs bij. Andere interieurs te zien op mijn website http://www.takeadreamforawalk.com.
Voor China werd gekozen voor een tent in Inner Mongolia met een Amerikaans voetbalshirt en een paar groene lakschoenen. In de achtergrond hangen schapendarmen te drogen. Verder viel de keuze op een boerderij in het Tibetaanse deel van de provincie Yunnan met 4 MAO-posters aan de muur. Voor het maken van deze foto heb ik destijds (2010) even geaarzeld. Het is de meest politieke foto, die ik heb gemaakt. In Nederland of elders in de wereld is de foto nooit opgepikt als zijnde bijzonder. Voor alle duidelijkheid, die MAO-posters hangen daar geheel vrijwillig en met de Tibetaanse shawls als teken van eerbied. In deze welvarende Tibetaanse dorpen wordt MAO nog altijd vereerd als de man, die hen hun huidige welvaart heeft mogelijk gemaakt. In dezelfde huizen vind je ook posters van hoge locale Tibetaanse Lama's en her en der een foto van de Dalai Lama.
woensdag 3 april 2013
De ronde van Vlaanderen.
Op het moment dat Fabian Cancellara, op zondag 31 maart in Oudenaarde als eerste over de streep rijd, klimt op het zelfde moment een fanatieke supporter van de Zwitser op de schouders van zijn vrienden in het publiek op de Grote Markt in Oudenaarde. Hij volgt met vele duizenden de ronde van Vlaanderen op de televisie schermen, en kan zijn geluk niet op dat zijn grote held als eerste finisht, dus zwaait uitbundig met de vlag.
zaterdag 23 maart 2013
zaterdag 9 maart 2013
Gilde der Pijprokers
Heerlijk om zo van die
koffie, thee en alcoholische wachtruimtes, op stations te bezoeken. Schuif
altijd ergens bij aan, toen al en nu nog
steeds, deze foto is van toen;-) Er mocht nog worden gerookt. Mijn buurman aan
de bar bestelde een grote bokaal, vol met ambachtelijk gebrouwen Belgisch bier
uit de streek. Hield het zelf maar bij koffie, enfin meneer was een verwoed pijproker
en zelfs lid van het Gilde der Pijprokers ,het wapen stond op zijn das. Dat zag
ik al loerend over mijn brilletje , wat in de loop der jaren zo mijn gewoonte
is geworden, zo observeer ik, en zie de beelden bij mij binnenkomen die zich
dan vormen tot de juiste plaat. Meneer was druk met andere dingen, had niet door dat zijn
buurman die aan de koffie zat, zijn “good old Mamiya 6MF +50mm” meetzoeker pakte en een plaat maakte van het geheel wat hij zag.
Slechts een opname, de man wat verder gezeten aan de bar, zag het gebeuren en keek er naar. Zal vast mijn uitstraling
zijn geweest;-), hij greep niet in, of realiseerde zich niet hoe gulzig zo’n
groothoek is. Was ook wel een apart fototoestel, waar je een tube met lens erop
uittrekt, dat fotografeert toch
makkelijk als je tussen de mensen zit dan
zo’n enorm beest met een grote toeter, ten heden dage ;-)
Willem.
maandag 11 februari 2013
Portfolio Camera- Doc.
Deze week verschijnt er ook een Engelstalig magazine met de portfolio's
Veel kijkplezier,
Willem Wernsen.
Deze week verschijnt er ook een Engelstalig magazine met de portfolio's
Veel kijkplezier,
Willem Wernsen.
zondag 13 januari 2013
Abonneren op:
Posts (Atom)